Džiugo Petraičio keramikos darbų paroda, 2012

   

    Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijos Merkinės lankytojų centro dailės galerijoje lapkričio 14 d. atidaryta Džiugo Petraičio keramikos darbų paroda. Džiugas Petraitis gimė 1976 m. kovo 12 d. vaizdingame Jadagonių kaime, esančiame ant Nemuno kranto, netoli Lekėčių. Augo dailininkų šeimoje, tarp molio ir keramikos darbų, degimo krosnies karščio ir parodų, pašnekesių ir diskusijų apie meną atmosferoje. Keramikos paslapčių mokėsi iš motinos Elvyros (profesionali keramikė), tėvo – Skirmanto ir vyresniojo brolio Saulius Indrašiaus (profesionalus skulptorius). Pirmąją personalinę parodą Zapyškio kultūros namų salėje Džiugas surengė dvylikos metų. 1990 m. su šeima persikėlė gyventi į Maksimonių kaimą, netoli Merkinės.

    Išbandęs originalią molio grafiką Džiugas Petraitis kūrybinei saviraiškai pasirinko molį ir sako, kad „bet kuriuo atveju reikia tikėti tuo, ką darai ir įsiklausyti į medžiagą, su kuria dirbi, nes gamtoje viskas gyva ir reikia pirštų galiukais, delnais justi gimstančią naują formą, kitaip kūrinys gausis bedvasis, negyvas”.

Džiugo Petraičio darbų parodos fragmentas Merkinės lankytojų centre 2012 m.

    Įgijęs žinių ir įgūdžių jauniausias juodosios keramikos degimo meistras jau nuo pirmųjų Parko organizuotų seminarų Marcinkonyse (1996/7 m.) ir Merkinėje (1998 m.),  pats moko kitus žiedimo ir juodosios keramikos technologijos paslapčių. Savo patirtį jis perduoda ne tik Dainavos krašte, bet ir įvairiuose seminaruose po visą Lietuvą, užsienyje. Visos Lietuvos Puodžių karalius Vytautas Valiušis iš Leliūnų kaimo (Utenos r.),  ne kartą juodosios keramikos seminaruose yra sakęs, kad „va, taigi tas berniokas mane išmokė degti juodus puodus“. Pirmąją personalinę  grafikos ir keramikos darbų parodą Džiugas surengė 1997 m. Dzūkijos nacionalinio parko Merkinės lankytojų centro galerijoje, o 2001 m. gavo Kultūros ministerijos individualią stipendiją ir tais pačiais metais surengė parodą Skurup mieste (Švedija). Kartu su keramiku Juliumi Rakevičiumi (Kaunas) 2005 m. Tufle (Prancūzija) vykusioje bienalėje  sumūrijo lauko keramikos krosnį ir demonstravo raugo keramikos techniką. 2008 m. Džiugui suteiktas meno kūrėjo statusas, o 2010 metais jo sukurti  dubenys, puodeliai, lėkštės, puodai, puodynės ir žvakidės buvo sertifikuoti kaip tautinio paveldo produktai. 2010 metais įsteigė viešąją įstaigą „Vienaragių šilas“, kurios pagrindinė veiklos kryptis - tradicinių amatų mokomųjų stovyklų, seminarų, renginių organizavimas kaimo gyventojams, skatinant tradicinių amatų kaime puoselėjimą, kaime gyvenančio jaunimo užimtumą. Šioje veikloje svarbu ir tai, kad Džiugas laisvai bendrauja ne tik lietuvių, bet ir rusų, lenkų, prancūzų kalbomis.

    Prigimtinis Džiugo gamtos grožio pojūtis, puoselėjamas gamtos prieglobstyje gyvenančios šeimos (žmona Laima ir trys dukros) aplinkoje, pastovus domėjimasis Dainavos krašto istorija, kultūra gražiai ir prasmingai išsiskleidžia Merkinės etnokultūros klubo „Kukumbalis” veikloje. Garsioje „Kukumbalio” (vadovai Rita ir Vytautas Černiauskai) Rasų šventėje prie Jonionių akmenų Džiugas tapo pagrindiniu šventės statinių architektu. Saulės vartų statyba, stebulių meistravimas pasitelkiant senąją baltų simboliką, ugnies vartai Nemuno vagoje – visa tai jo kūrybinis laukas. Kiekvieni metai tas šventės įrenginių montavimas susilaukia naujų sprendimų, kurie gimsta iš patirties ir fantazijos. Garsusis režisierius Jonas Jurašas tuos Džiugo sukurtus mini ugnies spektaklius yra pavadinęs ugnies misterijomis, o viską, kas vyksta ant Nemuno kranto prie Jonionių akmenų Rasų šventės metu – gyvenimo teatru.

    2011 m. Kultūros ministerija Džiugui suteikė individualią stipendiją sukurti kolekcijai „Juodosios ir raugo keramikos tradicijų tęstinumas“.  Jos darbų parodą maloniai kviečiame aplankyti Merkinės lankytojų centro dailės galerijoje.

Džiugas Petraitis atidaro pirmąją raugo keramikos krosnį Dainavos krašte 2011 metais ir iki raudonumo įkaitusius keramikos darbus grūdina rauge.  

Algimantas Černiauskas, 2012

„Merkio kraštas" 2012 11 20

Foto Broliai Černiauskai