„Kukumbalio“ Rasos 2011
   

Merkinės jaunimo etnokultūros klubas „Kukumbalis“ atgaivino ne vieną tradiciją Merkinėje – tarp jų ir nuo 2001 metų švenčiamas Rasas prie Jonionių akmenų.

Kaip ir kasmet kukumbaliukai, kartu su keramikų Petraičių šeima ir bičiuliais iš įvairių Lietuvos kampelių, 2011 m. birželio 24 d. šventę pradėjo nuo kasmetinės talkos, kurioje ir patys mažiausieji darbavosi negailėdami jėgų.

Talkos akimirkos Kristupo Černiausko nuotraukose 

Vakarėjant svečius pasitikome prie vartų su tyru šaltinio vandeniu, vėliau rikiavomės į bendrą eiseną link šventųjų akmenų, dainavome antifonines dainas, įprasmindami vasaros saulėgrįžos šventę, sukome ritualinius ratelius. Bendruomeniškumo jausmą stiprino bendri žaidimai, pasidainavimai, šokiai, raganų burtai, ugnies pagerbimas, vainikėlių plukdymas ir daugybė kitų mažų ir didelių reginių, kurie atgaivina sielą, papuošia žmogaus esybę.

Tradicinė Rasošventės dalyvių nuotrauka. Šiemet dalyvių buvo tiek daug, kad visi į ją tilpti niekaip negalėjome.

Kasmet šalia Jonionių akmenų skamba antifoninės dainos.

Rateliai ir žaidimai - neatsiejama šventės dalis.

Raganų burtai iš devynių žolelių.

Ugnies įskėlimas

Vienas iš daugelio ugnies ir vandens harmonijos epizodų.

Svarbi šventės dalis – vainikėlių plukdymas.

Ryškėjantis ugnies grožis.

Merkinė ypatinga vieta, ypač jaudina tai, kad šventė kuriama jaunimo rankomis.

Rasas šiemet parėmė Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos lėšomis finansuojamas projektas TAPK, regioninio tapatumo stiprinimo programa „Dzyvų dzyvai“ bei Varėnos rajono savivaldybė.

 

Vytautas Černiauskas, 2011

foto  Broliai Černiauskai