Poetinis ruduo Merkinėje

   

2010 m. spalio 8 d. Merkinės Vinco Krėvės gimnazijoje vyko net keli įdomūs renginiai. Vienas iš jų skirtas siejasi su tarptautiniu literatūros festivaliu „Poetinis Druskininkų ruduo 2010“. Visada malonu pastebėti, kad dažnai geri darbai ir išliekamą vertę turintys renginiai vyksta iniciatyvų dėka. Taip nutiko ir šį kartą. Spalvingai rudeniška poezijos puokštė pražydo ir mūsų gimnazijoje. Ir mokytojai, ir mokiniai turėjo unikalią galimybę išgirsti bei gyvai pajusti nuostabią poetinio žodžio galią. Kas gali būti geriau, nei betarpiškas kūrėjo susitikimas su jaunais žmonėmis, besidominčiais kūryba ar randančiais laiko savo kasdienybę praturtinti tokiais susitikimais?

Metas pristatyti dalyvavusius svečius. Olita Veronika Dautartaitė (Kaunas)  – Lietuvos teatro ir kino aktorė, poezijos skaitovė, teatro režisierė – nuostabiai perteikė poetinio žodžio skambesį. Donaldas Kajokas (Kaunas) – poetas, eseistas, aštuonių poezijos rinkinių ir trijų esė knygų bei vieno romano autorius. Stipri, įtaigi asmenybė, svaraus ir gilaus žodžio meistras jau yra pelnęs visas pagrindines Lietuvos premijas už savo kūrybą. Dalyvavo ir  viešnia iš Druskininkų, poetė Rita Makselytė, negailinti savo jėgų ir kūrybai, ir įvairių meninių idėjų įgyvendinimui.

Kadangi festivalis tarptautinis – sulaukėme svečių ir iš užsienio. Vienas iš jų –  Tsead Bruinja – poetas, rašantis fryzų ir olandų kalbomis. Pirmasis jo eilėraščių rinkinys fryzų kalba pasirodė 2000 metais, paskui dar keturi ir trys olandiški. Gyvena Amsterdame. Didžiulę ovacijų bangą sukėlė šio autoriaus ir aktorės O. Dautartaitės poetinis perfomansas, žodžio ir judesio dermė, o ir daugiakalbės poezijos pojūčiai dar ilgai sklandė ore. Eleonor Livingstone (Škotija) – poetė, kritikė, redaktorė. Nuo 2005-ųjų ji – tarptautinio Škotijos poezijos festivalio StAnza direktorė. Pasaulį yra išvydusios keturios poetės knygos ir daugybė publikacijų įvairiuose literatūriniuose žurnaluose.

Ir ko daugiau reikia žmogui, siekiančiam praturtinti savo pasaulį, savo suvokimą, jei ne dalyvauti tokiame renginyje? Žiūrovų mūsų gimnazijoje netrūko. Argi ne visa tai ir papuošia mūsų darbą, mokytojai? Tariu išgirdęs atsiliepimus iš viešėjusių svečių, kurie minėjo šiltą atmosferą, tvyrojusią tarp poeto ir klausytojo. O tai juk ne taip ir paprasta – išgirsti, suvokti...

Šioje vietoje labai puikiai tinka mintis, išsakyta XXI tarptautinio literatūros festivalio „Poetinis Druskininkų ruduo 2010“ svetainėje:

 „Mokykla, taip pat ir poetinė, visada susijusi su tam tikros skaitytojų – klausytojų bendruomenės meniniu skoniu, taigi ir paklausa ar tiesiog cechinių, religinių ar kitokių vertintojų prievarta, todėl natūralu, kad poetinės mokyklos buvo lengviau identifikuojamos ankstesniais laikais, pradedant senąja įvairių tautų poezija, baigiant modernistiniais XX šimtmečio sąjūdžiais, diskutavusiais su ankstesnių mokyklų stilistikomis, ir taip išlaikiusiais „mokyklų“ bruožus.“

Belieka pridurti, kad Merkinės gimnazistai šią poetinę pamoką išklausė atidžiai. Ačiū svečiams, ačiū dalyviams ir mokytojui Stasiui Paparčiui, vienam iš šios popietės iniciatorių.

Vytautas Černiauskas

2010 m. spalio 8 d., Merkinė